文章選讀/TALK
首頁 / 文章選讀 / 【棠禾設計 曾智和】光漫柔灰謐域 澄淨別雅馨居

【棠禾設計 曾智和】光漫柔灰謐域 澄淨別雅馨居

2024.07.02
  • 加入收藏
  • 分享


設計概念 Design Concept

日光漫照,轉眼充盈整間淨白家居,流淌於圓潤曲弧和俐落線條間,輕撫壁面細膩的紋理、點亮每格將填滿回憶的展示櫃,構築一幅簡練純淨的美好風景,靜待一家四口引領生活進駐,為此新添清脆的朗朗笑語。

回應業主的收納需求與對現代風格的喜愛,棠禾設計 曾智和 設計總監 善用宅內各處空間並配置大量櫃體,另將「潔淨、俐落、無壓」作為關鍵詞,公領域以灰、白主色搭襯品牌主打的暖意木紋,圍塑敞亮舒適的起居環境,臥房則依居者喜好,打造擁有個人色彩的一方天地,予以每個人機能充裕的理想美域

As sunlight gracefully bathes the space, it fills the pristine home. Adopt smooth curves and elegant lines, exploit delicate textures on the walls, and brighten every display cabinet where memories reside. We create a simple, refined, beautiful scene for the family to live in, bringing cheerful laughter that starts a new chapter in life.

Considering the homeowner’s need for ample storage and a love for modern aesthetics, Tang He Design’s design director TSENG CHIH HE skillfully utilizes every nook and cranny, incorporating numerous cabinets. Taking “clean, sleek, and peaceful” as guiding principles, we adorned the communal spaces in a gray-white color palette, complemented by the balmy wood tones that define our brand, which creates a clear and inviting living environment. Bedrooms are tailored to the user’s preference, crafting personalized havens that provide an ideal and functional retreat for the room users.

設計手法 Design Techniques

灰白盈室 曲弧溢柔
Elegant Curved Feature: Soft Harmony of Gray and White

本案以純白搭配灰色藝術漆,輔以線條元素,共組清爽俐落的現代風情;公領域天壁匯入曲弧元素,與曲面電視牆相呼應之餘,更添一抹柔和韻味,結合滿載暖意的木地坪、深色調軟裝,營造敞亮溫馨家居。

We skillfully exploited a palette of pure white paired with gray artistic coating, complemented by sleek linear elements, bringing about a refreshing and modern ambiance. Then, ingeniously incorporated the curved elements into the ceiling in the public areas, working in concert with the curvilinear feature of the TV wall, gently adding softness and charm to the place. Moreover, we integrate balmy wooden flooring and deep-toned furnishings, which achieve a bright and cozy home filled with warmth.

巧配機能 靈活空間
Smart Solution: Flexible Setting for Compact Living

因應案場坪數偏小,餐廳選用設有滑輪的機能餐桌,平時可收進餐邊櫃,釋出寬敞動線,日後若想擺放正式桌椅,可撤除活動式餐桌,並於收納處加裝隔板改為展示櫃,保有使用的自由度,而旁側廚房入口設置一面長虹玻璃滑門,烹飪時能隔絕油煙,平時則維持敞開,營造寬闊空間感。

We meticulously set up a functional dining table with casters to resolve the cramped room issue. It can be easily tucked into the dining sideboard, freeing up ample space. Should the need arise for a formal dining setup, the mobile dining table can be removed, and the storage space can be equipped with panels to transform into a display cabinet, providing sufficient flexibility for the homeowner. Additionally, we thoughtfully arranged a reeded glass sliding door at the kitchen entrance to cut off gross smells when cooking, and it can be kept open to give unimpeded views on ordinary days.

各具風格 人本關懷
Distinctive Style: Human-Centered Design

私領域依據每位家庭成員的喜好打造臥房,主臥一改公共空間風格,以溫馨的木色為主,給予業主夫妻放鬆的舒眠環境,兩間次臥則採用居者挑選的色彩妝點床頭牆,展現各自的獨特品味,此外,全案皆選用綠建材標章的系統板材,搭配無甲醛塗料,共創健康無毒的天倫生活。

In the private quarters, each bedroom is tailored to the preferences of every family member. The master bedroom featured warm wooden tones to create a relaxing sleeping sanctuary for the couple, departing from the concise style in the shared areas. The homeowners opt for their favored color to finish the accent walls of two secondary bedrooms, showcasing their unique tastes. Additionally, we utilized engineered panels certified with green labels, complemented by formaldehyde-free paint, contributing to a healthy and toxin-free family living environment. 



玄關、餐廚
Entryway & Eat-In Kitchen

玄關設計一面長虹玻璃小屏風,化解穿堂煞的風水疑慮,對側設置嵌入穿鞋椅的鞋櫃,其下方的懸空設計配合櫃底通風孔,保持櫃內乾爽透氣。

In the entryway, a slender reeded glass partition serves as a Feng Shui-friendly solution to dispel concerns about negative energy flow. Then, we deliberately set out an embedded shoe bench with the shoe cabinet on the opposite side. The suspended design and ventilation holes at the bottom ensure a dry cabinet with good air circulation.




客廳
Living Room

素淨的客廳搭襯灰色系家具及電視牆,予人怡然舒適的氛圍,比鄰的展示收納櫃延續線條元素,並於內部加裝線燈,更加凸顯業主的藏品與家庭回憶。

The serene living room is adorned with gray-toned furniture and a matching TV wall, resulting in a homely and comfortable living room. Adjacent to it, the storage display cabinet extends clean linear features with embedded strip lights, accentuating the homeowner’s cherished collectibles and family memories.



主臥
Master Bedroom

主臥融匯書房及臥房,打造一處辦公、憩息皆宜的舒適天地,同時延續居者對收納的重視,床頭由下到上分別設置矮櫃、吊櫃和疊櫃,且於床尾的衣櫃上方外加一層儲藏櫃,將充裕的儲納機能整合空間,兼顧實用與整潔。

A harmonious blend of a study and bedroom in the master suite creates a versatile haven for work and relaxation. Responding to the homeowner’s requirement for storage, we cleverly take advantage of the space to install the headboard cabinet, featuring low cabinets, wall-mounted cabinets, and stackable units. Additionally, above the wardrobe at the foot of the bed, an extra storage cabinet seamlessly integrates ample storage functionality into the space, providing a clutter-free and well-functioning room.




次臥
Secondary Bedrooms

思及正處學齡的孩童,兩間次臥皆將書桌結合床頭櫃,提供孩子獨立學習的空間,床頭牆則分別規劃洞洞板及層板,令居者擺置心儀的公仔和玩具。

In consideration of the school-age children, both secondary bedrooms seamlessly integrate study desks into the bedside cabinets, offering them an independent and conducive learning environment. The headboard walls are thoughtfully designed with pegboards and open shelves, allowing children to display cherished toys and collectibles.

項目資訊

案名:漫淨
項目類型:單層
項目地址:台灣台中
設計團隊:棠禾設計
項目坪數:25坪
主要建材:特殊漆、噴漆、超耐磨木地板、進口系統板

本文由OPEN編輯部撰寫

OTHER/其他文章
動能開啟傳媒有限公司版權所有 COPYRIGHT © OPEN WORLD DESIGN ASSOCIATION RESERVED.
關閉